sunnuntai 23. maaliskuuta 2014

Marttakerho kasvaa!

Meillä kokoonnuttiin lauantaina taas neulomaan, nauramaan ja nauttimaan herkuista. Ihanaa! ♥

Marttakerhoomme liittyi uusi jäsen, joten päätin sen kunniaksi pistää pöydän koreaksi. Tarjolla oli peltileipää, feta-pinaattipiirakkaa ja salaattia.
Peltileipä



5 dl maitojauheesta tehtyä maitoa
1 pss kuivahiivaa
2 tl suolaa
n. 1 rkl siirappia
n. 6 dl sämpyläjauhoja
2 dl kaurahiutaleita
n. 0,5 dl vehnäleseitä
50 g margariinia (sulatettuna)
pinnalle kurpitsansiemeniä

Lämmitä maito reilusti kädenlämppöiseksi. Lisää maidon joukkoon suola. Sekoita hiiva ensin pieneen määrään jauhoja ja sitten maidon joukkoon. Lisää loput aineet taikinan joukkoon. Taikinan tulee jäädä hieman löysäksi (omani näytti ja tuoksui paksulta kaurapuurolta). Missään vaiheessa sinun ei tarvitse sotkea käsiäsi taikinaan vaan sekoittaminen onnistuu nuolialla tai puuhaarukalla. 

Kohota taikinaa 0,5-1 tuntia. Itse kohotin taikinan uunissa, eli laitoin uunin n. 40° asteeseen ja laitoin taikinan kohoamaan sinne reiluksi tunniksi. Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, levitä nuolian avulla taikina tasaiseksi pellille. Kostuta pinta vedellä ja ripottele pinnalle kurpitsansiemeniä.
Paista uunissa 225° n. 15-20 min. 

Feta-pinaattipiirakka

2 pkt Sunnuntai Ruisperunataikina (pakaste)
4 dl ruokakermaa
6 kpl kananmunaa
mustapippuria
2 sipulia
300 g pinaattia
n. 300 g kreikkalaista fetajuustoa

Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaisesti ja kauli pellin kokoiseksi. Nosta taikinaa myös reunoille. Laita pohjalle pinaatti ja fetajuusto muruina. Suosittelen käyttämään pala fetaa, jonka saa helposti murustettua. Itse ostin kaksi 200 g pakettia fetajuustoa, josta käytin n. 300 g, voi olla että yksikin paketti voisi riittää ihan hyvin.

Sekoita kulhossa ruokakerma ja kananmunat, ja mausta maun mukaan mustapippurilla. Kuutio sipulit ja kuulota ne nopeasti pannulla. Lisää sipulit muna-ruokakermaseoksen joukkoon. Kaada seos fetajuuston ja pinaatin päälle. Paista uunissa 175° 40-45 minuuttia.

Peltileivän ja feta-pitaattipiirakan lisäksi herkuteltiin myös ihan perinteisillä herkuilla. ♥



Ihanaa sunnuntaita!

4 kommenttia:

  1. Mä tein yhtenä päivänä tuota peltileipää ja voi taivas, kun se oli hyvää! :) Täytyy tuota piirakkaakin kokeilla. Mä rakastan suolaisia piirakoita, mutten koskaan tee niitä :D Täytyy varmaankin korjata asia... Ja ihanaa, että saatte neulekerhoon uusia jäseniä :) Mun tarttis kai naapuruston mummot kerätä kasaan.. Ne vaan näyttää tuolla pihoillaan kiukkuisilta, mitä oon tätä omakotitaloaluetta kierrellyt :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo peltileipä on tosiaan aivan järjettömän hyvää! Ja niin helppoa tehdä kun ei tarvitse sotkea käsiään taikinaan! ♥

      Mä kanssa tykkään hirveästi syödä suolasia piirakoita salaatin kanssa, mutta ei kovin usein niitä tule tehtyä. Yleensä silloin kun teen teen ihan alusta loppuun itse (en siis yleensä osta taikinaa pakkasesta), mutta välillä on ihanaa hieman laiskotella ja käyttää noita valmiita taikinapohjia. :) Mun bravuuri on savulohipiirakka, jota teen aina kun on aihetta juhlaan. Se on aivan taivaallista. Täytyykin joskus tehdä sitä ja laittaa ohje tänne. :)

      Kun säät vähän lämpenee, sun täytyy kulkea kutoen ympäri naapurustoa, jos ne yrmeät naapurinmummotkin heltyisivät kun näkisivät kutimet. Muistan nähneeni joskus jonkun dokkarin, jossa ennen vanhaan naiset kulki peltotöissä neulomukset mukana ja neuloivat aina joka välissä kun töiden lomassa pystyivät, niillä oli ihan siihen tarkoitukseen suunitellut kassitkin mukana.. :) Tai sitten voisit tehdä kylttejä "Tänne saa tulla neulomaan!" ;D

      Poista
    2. Ohoo, joo! Tuonne tien varteen sellanen kyltti, että saa tulla neulomaan ja sitten "auki" ja "kiinni" kyltit erikseen, ni voi sitten oman mielensä mukaan kutsua mummoja meille ;) Musta on kyllä hassua ajatella, että esim kävelis ja sit neulois sen mitä ehtii :D

      Tunnustan, että kurkkasin missä se sun lähilankakauppas sijaitsee, ihan mielenkiinnosta, kun halusin tietää missä päin pk-seutua asustatte. :) Mutta tää pk-seutu on sen verran laaja käsite, että aika reipas välimatka tuossa taitaa olla, me kun asustellaan täällä Itä-Vantaan pohjoisosassa, niinku paikallislehdestä yhtenä päivänä opin.

      Mun oli ihan pakko tehä peltileipää tänään aamupalaksi! Mies oli vielä nukkumassa, ni ihan hyvin ehdin tehdä leipää ja oli muuten onnellisen oloinen mies, kun tajusi saavansa uunituoretta leipää sunnuntaiaamuna ;)

      Poista
    3. Ennen vanhaan käytettiin kaikki valoisa aika hyödyksi :) Mua rupesi ihan häiritsemään kun en muistanut miksi niitä kasseja kutsuttiin, enkä edes löytänyt netistä nopealla vilkaisulla mitään. :(

      Ja juu me asustellaan täällä kehä kolmosen toisessa päässä. Virallisestihan tämä Kirkkonummi taitaa kuulua pk-seudun kehyskuntiin, eikä varsinaisesti pk-seutuun, mutta en tiedä mikä on virallinen nimitys näille kunnille. :)

      Ja varmasti oli onnellinen mies kun tuoreen leivän tuoksuun sai herätä! :)

      Poista