sunnuntai 30. maaliskuuta 2014

Kahdet sukat kerralla
Ohje: Oma, perussukka palmikolla, Magic loop -tekniikalla
Puikot: 3,5 mm KnitPro:n 100 cm pyöröpuikot
Lanka: Novita 7 veljestä (047) vaaleanharmaa
Langanmenekki: 118 g
Fiilis: Ei tarvinnut laskea kerroksia, muuta kuin kerran kantapäässä! Kuinka siistiä!

Eilen aloitin ensimmäiset sukat Magic Loop -tekniikalla (tai yritin aloittaa sukkia jo perjantaina, mutta en saanut muuta aikaiseksi kuin solmuja lankoihin, puikot kierteelle ja pahan mielen). Tekniikan ohjetta katsoin Neulo kaksi sukkaa kerralla 2 -kirjasta (kirjan ostin maaliskuun alussa järjestetyiltä Helsingin kädentaitomessuilta). Haastavinta tekniikassa on selvästi aloitus, joka vatii hieman kärsivällisyyttä ja tarkkuutta (jota minulla ei selvästi ollut tarpeeksi), mutta heti muutaman kerroksen jälkeen alkoi sekasorto jo helpottaa. Itse onnistuin aloituksessa kuitenkin jotain sähläämään, sillä kantapäätä aloittessani, huomasin että kantapää oli toisessa sukassa menossa palmikkokuvion puolelle. No onneksi sain sukkapuikkojen avulla käänneltyä sukat ympäri (muutamaan otteeseen) ja sain kantapään menemään oikealle puolelle. Kantapään (ja kantalapusta silmukoiden poimimisen) jälkeen sukat menivät kuin vettä vain. Ei minkäänlaisia ongelmia.

Tai no tekniikan kanssa oli muutama varmaan aloittelijoille ihan yleisiä (ja hieman turhauttavia) ongelmia:
 • Lankojen kiertyminen toistensa ympärille, eli sain selvitellä vähän väliä lankoja.
 • Sukkia siirrellessä usein kadotin sen "loopin" joka jakaa silmukat keskenään. Loopin sain kyllä helposti takaisin, mutta joka kerta kuitenkin piti laskea onko molemmin puolin oikea määrä silmukoita. Muutaman kerran onnistuin  myös vetämään kaapelia väärään suuntaan, jonka ansiosta tipautin yhden jos toisenki silmukan puikolta pois.
 • Neulominen tuntui turhauttavan hitaalta vaikka kuinka yritti mielessä miettiä että molemmat sukat tulevat keralla valmiiksi.
 • Käsialasta ei tullut mielestäni ihan yhtä siistiä kuin normaalisti, mutta harjoittelulla varmasti paranee!

No mitä hyvää tekniikassa mielestäni oli:
 • Ensinnäkin, minun ei tarvinnut laskea kerroksia muuten kuin kerran kantapäässä. Ihan parasta! Palmikoiden välissä olevat kerrokset merkkailin laatikon pohjalta löytyneeseen kerroslaskuriin. Oli aika kätevä vekotin!
 • Pystyin tekemään sukat ihan fiiliksen mukaan, ilman että tarvitsi kirjoittaa muistiinpanoja ylös. Esimerkiksi minulla oli varressa aluksi 54 silmukkaa, joista kavensin 6 silmukkaa ennen kantapäätä. Kavennukset pystyin tekemään juuri siinä kohtaa milloin huvitti, ja varmasti meni kavennukset molemmissa sukissa samoihin kohtiin.
 • Uusi tekniikka motivoi tekemään, ja sukat valmistuivat loppujen lopuksi todella nopeasti.
 • Mikä parasta, molemmat sukat valmistuivat kerralla!
Kaiken kaikkiaan jäi tosi hyvä fiilikset Magic loop -tekniikasta, mutta en kuitenkaan ole valmis vielä katkaisemaan sukkapuikkojani. Mutta varmasti voin sanoa, että tulen käyttämään tekniikkaa vastaisuudessakin ja mistä sitä tietää vaikka muutaman harjoittelu kerran jälkeen en suostu muulla tekniikalla enää sukkia neulomaan. ;)Ihanan aurinkoista sunnuntain jatkoa!

8 kommenttia:

 1. Hyvä postaus! Olen niin miettinyt pitäisikö kokeilla. Joka toinen päivä ajattelen että ehkäpä, joka toinen päivä etten sittenkään. Saas nähdä kuinka mun käy. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä suosittelen kokeilemaan! Itse varmasti teen toistekkin, ja katson innostunko tästä toden teolla. Hyvä fiilis jäi ja kivat sukat sain aikaiseksi! :)

   Poista
 2. Oooh, sä teit ne jo! Mä ehdin vähän käydä kääntelemässä mummoja ja pappoja työpaikalla, ku sä oot jo tehnyt sukkaparin uudella tekniikalla :D Huimaa!

  Mulla on edelleen ns. ongelmana ja lankojen kiertyminen toistensa ympärille, mutta ratkasen sen yksinkertaisesti pyörittelemällä ne sitten auki. Ja voisithan muuten kokeilla 120cm kaapelia, niin varmana riittää kaapelia työskennellä :) Ja sitä puikkoa ja kaapeliahan ei tartte metritolkulla vetää sieltä takaa, että pääsee neulomaan, aika vähän riittää :)

  Ja siis nää sukat on hienot! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä vähän innostuin näiden sukkien kanssa! :D

   Tuo 120 cm kaapelin hankkiminen kuulostaakin fiksulta. Loppua kohti tuo sukkien liikuttelu helpottui huomattavasti, en tiedä johtuiko se siitä että silmukat väheni vaiko siitä että opin liikuttelemaan sukkia paremmin. :) Mutta varmasti tulen jatkossa hyödyntämään tekniikkaa. Ihan parasta kun ei tarvitse laskea kerroksia!!

   Poista
 3. Hienot tosiaan! Ja tosi tutun kuuloiset fiilikset, kuulostaa ihan omiltani (pään sisällä olevilta). :-)
  Mua harmittaa, että nyt jää kirjoneulesukkien harjoittelu vähemmälle kun jo kahden erivärisen kerän kanssa on vielä työläämpää se lankojen selvittely. :-/
  Kaikkea ei voi saada!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mäkin meinasin haukata ihan liian ison palan kerralla. Ensin meinasin tehdä uudella tekniikalla heti pitkät polvisukat, mutta aattelin että ehkä jotain nopeampaa ja helpompaa. Sitten mietin että joku pieni kirjoneule varteen olisi hauska, mutta neulottuani joustinosuuden päädyin tekemään ihan perussukat. Ja ehkä ihan hyvä! :D

   Poista
 4. Kaksien sukkien neulominen on kyllä <3, mutta en ole vielä päässyt sinuiksi useamman kuin yhden värin neulomisen kanssa. Noista tuli kivat! Ihanan värisetkin. <3 ..Ja huomaan olevani kovin sydämellisellä tuulella tänään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa! Välillä saa olla ihan pelkkää sydäntä! ♥

   Poista