lauantai 22. marraskuuta 2014

Raidat vinossa

Ystävälläni oli tänään syntymäpäivä ja lahjaksi hän sai minulta sukat.Ohje: Oma, katsottu mallia erilaisista vinoraita sukista, ohje löytyy tämän postauksen lopusta.
Puikot: 3 mm ja 3,5 mm sukkapuikot
Lanka: Novita 7 veljestä harmaa ja valkoinen
Langanmenekki: 114 g

Yritin etsiä vinoraita sukkiin ohjetta, mutta en löytänyt mieluisaa. Joten nämä sukat on sovellettu katsomalla erilaisia vinoraita sukkia. Tämän postauksen lopuun olen laittanut ohjeen, jonka mukaan nämä sukat on tehnyt. Mietin tekeväni näihin sukkiin tiimalasikantapään, jotta olisin voinut jatkaa vinoraita kirjoneuletta myös jalkapöydälle, mutta varresta tuli sen verran napakka etten uskaltanut jatkaa kirjoneuletta pidemmälle. Mutta kivat nämä sukat on näinkin. Ja sukat mahtuivat kuin mahtuivatkin varresta synttärisankarin jalkoihin.

Ohjetta kirjoittaessa tajusin että olen neulonut sukat aivan liian pienellä silmukkamäärällä. Näissä sukissa on 50 silmukkaa, joka on koon 40-41 perussukkaan ihan riittävä mutta ei riitä kirjoneulesukkiin ainakaan itsellä. Alla olevan sukkaohjeen varteen olen lisännyt 5 silmukkaa, mitkä kavennetaan ennen kantapäätä pois. Näin sukan varresta ei tule ihan niin napakka. Jos haluat tehdä sukat 50 silmukalla, tee muuten alla olevan ohjeen mukaan, jätä vain huomioimatta resorin jälkeinen yhden silmukan lisäys ja ennen kantapäätä tehtävät kavennukset.

Vinoraita sukat -ohje
Puikot: 3 mm ja 3,5 mm sukkapuikot tai oman käsialan mukaan
Lanka: Novita 7 veljestä, valkoinen ja harmaa
Koko: 40-41

Luo 54 silmukkaa harmaalla langalla ja pienemmillä puikolla. Jaa silmukat neljälle puikoille. Neulo 1o 1n resoria 8 kerrosta, neulo oikeat silmukat kiertäen oikein. Neulo yksi kerros oikeaa ennen kirjoneuleen aloittamista ja tee lisää samalla yksi silmukka, jotta saat viidellä jaollisen silmukkamärään (yhteensä 55 silmukkaa). Vaihda työhön isommat puikot ja aloita kirjoneule.

Kirjoneule

1. krs: *Neulo harmaalla 3 oikein ja valkoisella 2 oikein* toista tätä kerroksen loppuuun.
2. krs: Toista ensimmäinen kerros.
3. krs: *Neulo valkoisella 1 oikein, harmaalla 3 oikein ja valkoisella 1 oikein* toista tätä kerroksen loppuun.
4. krs: Toista kolmas kerros.

Eli neulo aina kaksi kerrosta samaa ja sen jälkeen seuraavalla kerroksella siirrä viiden silmukan mallikertaa yhdellä silmukalla eteenpäin.

Toista mallikertaa haluamasi määrä, itse tein varteen yhteensä 32 kerrosta.

Mallineuletta on helppo muokata eri määrälle silmukoita. Jos haluat neljällä jaollisen mallikerran, neulo kolmen harmaan silmukan sijasta vain kaksi (2) silmukkaa harmaalla ja kaksi (2) valkoisella. Jos haluat kuudella jaollisen mallikerran, neulo kolme (3) silmukkaa harmalla ja kolme (3) valkoisella.

Kantapää

Ennen kantapäätä, neulo 1 kerros oikein harmaalla kaventaen samalla yhteensä 5 silmukkaa tasavälein. Vaihda samalla työhön pienemmät puikot. Työssä on nyt 50 silmukkaa. Jaa silmukat neljälle puikolle seuraavasti: 13-12-12-13.

Tee vahvistettu kantapää 1. ja 4. puikon silmukoilla eli 26 silmukalla. Neulo kantapäähän yhteensä 24 kerrosta ja tee kavennukset 9-8-9 silmukkajaolla. Kantapään valmistuttua, poimi kantalapun reunasta 12 + 1 silmukkaa. Jos tarvitset apua kantapään tekemiseen, katso esimerkiksi Novitan sukkaohje.

Tee kiilakavennukset joka toisella kerroksella kunnes 1. ja 4. puikolla on 13 silmukkaa. Kiilakavennuksissa 1. puikon lopussa neulotaan 2 silmukkaa oikein yhteen ja 4. puikon alussa tehdään ylivetokavennus.

Jatka sileää neuletta kunnes pohjan pituus on noin 21 cm ja aloita kärkikavennukset. Itse neuloin kantapään jälkeen 45 kerrosta sileää neuletta ennen kärkikavennuksien aloittamista.

Kärkikavennukset

Tee nauhakavennus. Ensimäisellä kavennuskierroksella kavennukset tehdään vain 1. ja 4. puikolle, sillä niissä on yksi silmukka enemmän. 

1. kavennuskerros: Neulo 1. puikon lopussa 2 oikein yhteen ja 1 oikein, neulo 2. ja 3. puikko ilman kavennuksia ja 4. puikon alussa 1 oikein ja ylivetokavennus. Työssä 48 silmukkaa.

Tee yksi välikerros ilman kavennuksia.

2. kavennuskerros: Neulo 1. ja 3. puikon lopusa 2 oikein yhteen ja 1 oikein, neulo 2. ja 4. puikon alussa 1 oikein ja ylivetokavennus. Työssä on 44 silmukkaa.

Tee yksi välikerros ilman kavennuksia.

Toista 2. kavennuskerrosta joka toinen kerros kunnes puikolla on jälkellä kahdeksan (8) silmukkaa. Tämän jälkeen tee kavennukset joka kerros. Kun jälkellä on kahdeksan (8) silmukkaa katkaise lanka ja vedä se jälkellä olevien silmukoiden läpi. Päättele hyvin ja sujauta sukat jalkaasi.

Tämä on ensimmäinen kirjoittamani ohje, joten jos ohjeessa on jotain huomattettavaa, kerrothan siitä minulle, niin pystyn korjaamaan tai tarkentamaan. Toivottavasti tästä ohjeesta on jollekkin apua!

Oikein mukavaa lauantai-iltaa!

Edit 23.11.2014:
Muutin resorin silmukkamäärän parilliseksi. Resorin jälkeen lisätään yksi silmukka, jotta saadaan työhön silmukkamäärä, joka on jaollinen viidellä.

2 kommenttia: