lauantai 18. tammikuuta 2014

Partapipo

Avomieheni serkku toivoi jouluksi partapipoa. Tiesin että joulukiireiden lomassa semmoisen tekeminen ei onnistuisi, joten lupasin toteuttaa projektin tammikuussa. Alunperin suunnittelin virkkaavani parran ja pipon, mutta siitä ei tullut yhtään mitään.
Ohje: Pipo, Jacques Cousteau Hat (Ravelry). Parta & viikset: Oma, ideoitu eri partapipojen perusteella.
Puikot: Pipoon 3,5 mm pyöröpuikot ja 3.5mm bambu sukkapuikot. Partaan & viiksiin 6:sen virkkuukoukku
Lanka: Novita Isoveli (099) musta ja Novita Isoveli (666) ruskea
Langanmenekki: Pipo 109 g, Parta & viikset 44 g
Fiilis: Tästä tuli tosi siisti! Tykkään!

Tosiaan yritin aluksi virkkata pipoa, mutta 8. purkukerran jälkeen luovutin ja aloin etsiä Isoveli-langalle sopivaa pipo ohjetta Ravelrystä. Vastaan tuli tuo Jacques Cousteu pipo ja olin aivan myyty. Tosi hyvä malli ja niin ihanan helppo ja nopea tehdä. Isoveli-langan kanssa aloitin 100 silmukalla ja päättelin kun silmukoita oli jäljellä 16 kpl. Avomies tykästyi malliin niin paljon, että pisti tilaukseen heti kaksi pipoa: yhden neonkeltaisen ja toisen mustana (tietenkin). "Mustaan pipoon" ajattelin kyllä käyttää Hertta-lapasista jääneitä jämiä ja tehdä jotain raidallista. Saa luvan kelvata. :)

Parran virkkasin mutu-tuntumalla. Paria eri tekniikkaa kokeilin, mutta tykästyin epäonnista pipoa virkatessani tuohon kohopylväs-tekniikkaan, joten siitä se parta sitten syntyi. Reunoihin virkkasin 3 ensimmäistä ja 3 viimeistä silmukkaa puolipylväillä, jotta tarrakiinnityksen kiinnittäminen olisi helpompaa. Lisäksi käänsin päistä reunat kaksinkerroin, jotta pipo mukautuu paremmin leukaan. Tein virkatessa myös mutu-tuntumalla myös lisäyksiä ja kavennuksia, joiden takia tuoa kohopylväs kuvio hieman leuassa kärsii. Mutta pääasia että istuu päähän hyvin.


Viikset virkkasin (jos nyt oikein muistan) tekemällä ensin 8 ketjusilmukkaa. Sitten 2. reunimmaiseen silmukkaan piilosilmukka, seuraavaan kiinteä silmukka, kolmanteen puolipylväs, neljänteen pylväs, viidenteen 2xpylväs, kuudenteen pylväs, seitsemänteen puolipylväs, ja siirryin piilosilmukalla ihan aloitussilmukan alareunaan. Tämän jälkeen loin taas 8 ketjusilmukkaa ja toistin toiselle silmukat ja pylväät samalla tavalla kuin ensimmäiseen viiksen puolikkaaseen.

Miehen serkku ei ole vielä päässyt katsastamaan joululahjaansa, mutta toivottavasti tykkää. Avomieheni ainakin oli ihan innoissaan piposta. :) Ja olen minäkin pikkasen.

9 kommenttia:

 1. Ahahahah! En olekaan ennen törmänny näihin partapipoihin. Niin hauska idea ja hieno toteutus.

  Minna / In The HouZe - blogi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Mulla oli tosi hauskaa tota tehdessäkin! Ilmeisesti nuo partapipot ovat olleet aika iso hitti muutama vuosi takaperin. :)

   Poista
 2. Tulipa hieno. Olen "päässy" tekemään jo pari partapipoa pojille. Sullon kyllä upea tuo parta, pitääpä kokeilla vaihtoparta samalla tekniikalla..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Vähän oli "purkkaratkaisu" tuo parran reinojen kääntäminen. Näin jälkikäteen ajattelin että olisi kannattanut virkata ylhäältä alaspäin ja tehdä ihan kavennuksilla ja lisäyksillä puhtaasti nuo muotoilut. Mutta kelpasi tuo parta tuollaisenaankin. :)

   Tuohon kohopylväs virkkaukseen tutustuin pipoa virkatessa ja tykästyn siihen kovasti. Mukava tekniikka partaa varten koska tuosta tulee joustinneuleen tyyppistä. Parran saa aseteltua naamalle vaikka ei ihan täysin oikean kokoinen olisikaan. :)

   Poista
 3. Pipon saajalla riitti huumori viiksiin, mutta kantti ei riittänyt että olisi viiksien kanssa ulkona kulkenut. Jouduinkin napsaamaan viikset pois. :(

  Ehdotinkin että voisin värkätä jonkinlaisen irroitettavan viiksi ratkaisun hakaneulalla tai tarralla. Voisi sitten pitää tai olla pitämättä viiksiä fiiliksen mukaan! :)

  VastaaPoista
 4. :D haha, tämmöset on aina hauskoja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä oli tosi hauska tehdä! Ja tuli valmiiksi yllättävän nopeasti. :)

   Poista