maanantai 31. maaliskuuta 2014

Viimeistä viedään - Bloggaajan haaste 31

Bloggaaja haaste 31 selvitetty kunnialla maaliin. Haaste on lähtöisin Silmukan saalistus -blogista. Haasteen tarkoituksena oli kirjoittaa maaliskuussa 31 tekstiä blogiin. Ajattelin että viimeisen päivän kunniaksi kertoa fiilikset, ja koota vähän mitä kaikkea maaliskuussa tuli tehtyä.

Fiilikset
Ensiksi, en voi muuta sanoa kuin että huhhuh mikä urakka! Olen kyllä tyytyväinen että osallistuin haasteeeseen ja samalla helpottunut että se on ohi nyt! Kiitos Marjaanalle "patistamisesta" ja kiitos Silmukan saalistajalle haasteen järjestämisestä! ♥

Maaliskuu on ollut itselle se neuloosin pahin kuukausi, motivaatio yleensä hieman hukassa. Nyt on kyllä motivaatio pysynyt korkealla, sillä en olisi millään voinut luovuttaa kesken haasteen. Haaste on kyllä vienyt erittäin paljon aikaa, jos ei hirveää vauhtia tikuttanut jotain valmiiksi, pohti mielessään mahdollisisa aiheita tai sitten kirjoitti blogiin tekstejä. Lisäksi ilmoittauduin mukaan vasta maaliskuun ensimmäisenä päivänä, joten en ehtinyt yhtään suunnittelemaan tekstien aiheita etukäteen. Muiden blogien seuraaminen jäi hyvin vähäiseksi ajanpuutteen vuoksi. Muutamia tärkeimpiä blogeja seurasin aktiivisesti, mutta siihen se sitten jäikin.

Jotkut tekstit ovat olleen sellaisia joissa olen mielestänyt ylittänyt itseni ja olen niistä erittäin ylpeä ja muutamista teksteistä en ole niin kovin ylpeä. Erityisen tyytyväinen olen mm. seuraaviin teksteihin: Minkälainen neuloja olen? ja Ketku.

Kaiken kaikkiaan olen siis tyytyväinen että osallistuin Bloggaajan 31 haasteeseen. Jatkossa voisin kyllä ottaa tavoitteeksi viikoittain tehdä vähintään 3-4 postausta, tuohon päivittäiseen blogiin kirjoitteluun ei ihan löydy aikaa. Voi olla, että tämän urakan jälkeen tänään illalla saattaa olla hieman tyhjä olo kun ei olekkaan ihan pakko keksiä huomiseksi jotain kirjoitettavaa.

Mitä tuli maaliskuussa tehtyä?
Ostoksia tuli esiteltyä kolmeen otteeseen:

Osallistuin kolmeen eri haasteeseen Bloggaajan 31 haasteen lisäksi:

Kolmesti kerroin meidän omasta ihanasta "marttakerhosta". ♥

Yhdessä postauksessa esittelin jopa ruokaohjeita:

Sain valmiiksi viidet eri sukat ja yhden pipon:

Lisäksi valmistui kaksi pitkään kesken ollutta projektia, mutta samalla kesken jäi yhtä monta:

Opettelin kaksi uutta tekniikkaa, sekä palauttelin mieleen yhden taidon, joka on pitkään ollut käyttämättä:

Yhdessä kirjoituksessa pohdin minkälainlainen neuloja olen, ja tein jopa ensimmäisen kuva ohjeen:

Maaliskuussa meillä oli kylppäriremontti, joten uutta kylppäriä tuli esiteltyä ja sisustettua.

Lisäksi kerran jos toisenkin vilauttelin keskeneräisiä töitä:

sunnuntai 30. maaliskuuta 2014

Kahdet sukat kerralla




Ohje: Oma, perussukka palmikolla, Magic loop -tekniikalla
Puikot: 3,5 mm KnitPro:n 100 cm pyöröpuikot
Lanka: Novita 7 veljestä (047) vaaleanharmaa
Langanmenekki: 118 g
Fiilis: Ei tarvinnut laskea kerroksia, muuta kuin kerran kantapäässä! Kuinka siistiä!

Eilen aloitin ensimmäiset sukat Magic Loop -tekniikalla (tai yritin aloittaa sukkia jo perjantaina, mutta en saanut muuta aikaiseksi kuin solmuja lankoihin, puikot kierteelle ja pahan mielen). Tekniikan ohjetta katsoin Neulo kaksi sukkaa kerralla 2 -kirjasta (kirjan ostin maaliskuun alussa järjestetyiltä Helsingin kädentaitomessuilta). Haastavinta tekniikassa on selvästi aloitus, joka vatii hieman kärsivällisyyttä ja tarkkuutta (jota minulla ei selvästi ollut tarpeeksi), mutta heti muutaman kerroksen jälkeen alkoi sekasorto jo helpottaa. Itse onnistuin aloituksessa kuitenkin jotain sähläämään, sillä kantapäätä aloittessani, huomasin että kantapää oli toisessa sukassa menossa palmikkokuvion puolelle. No onneksi sain sukkapuikkojen avulla käänneltyä sukat ympäri (muutamaan otteeseen) ja sain kantapään menemään oikealle puolelle. Kantapään (ja kantalapusta silmukoiden poimimisen) jälkeen sukat menivät kuin vettä vain. Ei minkäänlaisia ongelmia.

Tai no tekniikan kanssa oli muutama varmaan aloittelijoille ihan yleisiä (ja hieman turhauttavia) ongelmia:
  • Lankojen kiertyminen toistensa ympärille, eli sain selvitellä vähän väliä lankoja.
  • Sukkia siirrellessä usein kadotin sen "loopin" joka jakaa silmukat keskenään. Loopin sain kyllä helposti takaisin, mutta joka kerta kuitenkin piti laskea onko molemmin puolin oikea määrä silmukoita. Muutaman kerran onnistuin  myös vetämään kaapelia väärään suuntaan, jonka ansiosta tipautin yhden jos toisenki silmukan puikolta pois.
  • Neulominen tuntui turhauttavan hitaalta vaikka kuinka yritti mielessä miettiä että molemmat sukat tulevat keralla valmiiksi.
  • Käsialasta ei tullut mielestäni ihan yhtä siistiä kuin normaalisti, mutta harjoittelulla varmasti paranee!

No mitä hyvää tekniikassa mielestäni oli:
  • Ensinnäkin, minun ei tarvinnut laskea kerroksia muuten kuin kerran kantapäässä. Ihan parasta! Palmikoiden välissä olevat kerrokset merkkailin laatikon pohjalta löytyneeseen kerroslaskuriin. Oli aika kätevä vekotin!
  • Pystyin tekemään sukat ihan fiiliksen mukaan, ilman että tarvitsi kirjoittaa muistiinpanoja ylös. Esimerkiksi minulla oli varressa aluksi 54 silmukkaa, joista kavensin 6 silmukkaa ennen kantapäätä. Kavennukset pystyin tekemään juuri siinä kohtaa milloin huvitti, ja varmasti meni kavennukset molemmissa sukissa samoihin kohtiin.
  • Uusi tekniikka motivoi tekemään, ja sukat valmistuivat loppujen lopuksi todella nopeasti.
  • Mikä parasta, molemmat sukat valmistuivat kerralla!
Kaiken kaikkiaan jäi tosi hyvä fiilikset Magic loop -tekniikasta, mutta en kuitenkaan ole valmis vielä katkaisemaan sukkapuikkojani. Mutta varmasti voin sanoa, että tulen käyttämään tekniikkaa vastaisuudessakin ja mistä sitä tietää vaikka muutaman harjoittelu kerran jälkeen en suostu muulla tekniikalla enää sukkia neulomaan. ;)



Ihanan aurinkoista sunnuntain jatkoa!

lauantai 29. maaliskuuta 2014

Ei mennyt niikuin Strömsössä

Mutkia matkassa. Tein Sukka A:n kantapään ensimmäiset kerrokset, kun tuli toisen sukan vuoro, Sukka B aiheutti hämmennyksen. Kuikas ollankkaan, kantapää on tulossa eri puolelle sukkaa. Kuikas tässä nyt näin kävi? Ehdinkin juuri hehkuttamaan kuika hyvin menee!



Olisi ehkä pitänyt tehdä ne perussukat, mitkä ohjeessa oli, eikä vain säveltää menemään jotain omaa.. Ja olisi hyvä ehkä joskus lukea ohje ihan loppuun asti, ennen kuin alkaa vain hirveällä vaihdilla puikottamaan.

No tuon saan korjattua käyttämällä sukat sukkapuikoilla ja kääntämällä tuon Sukka B:n toisinpäin. Mutta hieman harmittava takaisku silti. Olisiko pitänyt alun alkaen neuloa Sukka B:n kuvio toiselle puolelle? Jotenkin kuvittelin että jalkapöydän puoli on molemmissa sukissa tuo jälkimmäinen puolikas silmukoista.


Mukavaa loppuiltaa!

Magic loop

Plaah-projektin aikana, päätin että maaliskuussa opettelen Magic loop -tekniikan ja opettelen neulomaan kaksi sukkaa kerralla. Noh, tässä alkaa maaliskuun päivät käymään vähiin, joten eilen otin ja lähdin opettelemaan uutta tekniikkaa. Ja tämä sopikin hyvin tämän viikon teemaan: "Aloita yksi uusi työ päivässä, äläkä vaan saa mitään valmiiksi..." Eilen yritin väsyneenä silmät ristissä tavata ohjeita, mutta en saanut muuta aikaiseksi kun kasan solmuja ja kiertyneet pyöröpuikot. Luovutin ja menin ihan super aikaisin nukkumaan.


Aamulla heräsinkin jo sitten kuudelta leipomaan peltileipää ja tavaamaan uudelleen ohjeita. Paljon paremmalla menestyksellä. Kyllä se tästä lähtee.


Mukavaa lauantaita!

torstai 27. maaliskuuta 2014

Monet puikot tulilla

Tällä viikolla on ollut jotenkin vaikea päättää mitä teen seuraavaksi. Sunnuntai iltana aloitin tosiaan sukat itselleni, mutta maanantaina päädyin purkaaan ne ja aloitin junasukat. Ne sentään sain valmiiksi. Tiistaina aloitin omat sukkani uudelleen mutta jo keskiviikkona rupesi tökkimään. Ehkä siksi että tein juuri tuosta samasta langasta ne junasukat. Joten motivaatiota nostattamaan, aloitin torstaina Dropsin Alpaca langasta Baktus-huvin.



Nyt ei siis vielä mitään valmista esiteltävää. Kesken sitäkin enemmän.


Mukavaa torstaita!

keskiviikko 26. maaliskuuta 2014

Bloggauspaikka


Mun oma bloggauspaikka, telkkarin katselupaikka, neulontapaikka, torkkupaikka ja aika usein myös kuvauspaikka. Mun sohvankulma. Mun paikka.

Läppäri keikkuu usein sohvan käsinojalla tai sohvan vieressä olevalla rahilla. 




Sohva, TV-taso ja piano vievät suurimman osan tilasta ja mitenkään muuten ne eivät mahtuisi olohuoneeseen. Eli meillä ei tarvitse siirrellä mööbeleitä uuteen järjestykseen. :)


Käsityöt ovat mulla aina projektikassissa, samassa missä kuskaan neuleita työmatkoilla. Ketkun takia olen hirveän tarkka, ettei mitään jää vain lojumaan. Lankavarasto löytyy suljettujen ovien takaata, eli vaatehuoneesta.


Ketku hengailee yleensä mun seurassa. Nukkuu joko jaloissa tai vieressä sohvalla. Usein iltasella saa riekkumiskohtauksen, jolloin levittää kaikki lelunsa ympäri olohuonetta. Saan aina välillä heittää neuleet olan yli jonnekkin, kun tämä yksi Riehu-Petteri juoksee TÄYSII päin ja loikkaa mun yli sohvalle riehumaan. Kuvausta varten keräsin herran kaikki lelut kasaan, ja niitä löytyikin aikamoinen läjä.


Tälläinen on mun bloggauspaikka. Remonttipölyä löytyy vieläkin nurkista, mutta sitä saakin varmaan seuraan kuukauden siivota aktiivisesti pois, aina leijaillee jostain takaisin.


Ihanan aurinkoista keskiviikkoa!

tiistai 25. maaliskuuta 2014

Junasukkaset

Piti tehdä itselle sukat siitä Sandnes Garn Sisusta, jota ostin Helsingin kädentaitomesssuilta maaliskuun alussa. Olinkin tehnyt vartta jo n. 10 cm valmiiksi, kunnes maanantai aamuna työmatkalla tulin siihen tulokseen että haluan tehdä sukan joustineuleen valkoisella langalla. Joten purin sukan ja koska en osaa olla istua toimeettomana junassa, piti aloittaa jotain uutta. Koska en omaa kovin hyvää mielikuvitusta, ensimmäinen ohje joka tuli mieleeni ja joka soveltuu ohuelle langalle ja 2 mm puikoille oli junasukat. Junasukkia on hyvä aina olla muutama pari varastossa.


Puikot: KnitPron 2 mm koivuiset sukkapuikot
Lanka: Sandes Garn Sisu Print (2100)
Langanmenekki: 36g
Fiilis: Ihanat niinkuin aina. 

Ihanaa tiistaita!

maanantai 24. maaliskuuta 2014

Jussit




Ohje: Jussi-sukat (Novita)
Puikot: 3,5 mm bambupuikot
Lanka: Novita 7 veljestä grafiitti (044) ja harmaa (043)
Langanmenekki: Grafiitti 63g ja harmaa 124g
Fiilis: No jaa...

Mies toivoi erittäin pitkiä villasukkia. Tässä ne nyt ovat. Hieman harmittaa kun jäi tuo varsiosa todella löysäksi, mutta mies tykkää pitää sukkiaan kurtussa, joten ei näytä tuo hirveästi häntä haittaavan. Ajattelin ensin tehdä sukat kolmosen puikoilla, mutta koska kirjoneule on minulla yleensä tosi tiukkaa, ajattelin että 3,5 mm puikot olisivat paremmat. No mutta pääasia, että miehelle kelpasivat.

Sukista tein ohjetta pidemmät, vartta tein n. 30 cm. Ennen kantapäätä tein vielä yhden ylimääräisen kavennuskierroksen, ja aloittaessani kantapään silmukoita oli 52 kpl. Muuten seurasin orjallisesti ohjetta. :)

Sukat saatuaan mies tokaisi tarvitsevansa kesäksi ohuita moottoripyöräilysukkia. Eli siis jotain hyvin hengittäviä villasukkia. Mietin että merinovilla varmaan olisi aika hyvä näihin, mutta mitenköhän kallista on merinovillainen sukkalanka? Sukkien pitää kuitenkin olla semmoiset, joita pystyy helposti koneessa pesemään. Olisiko kellään hyviä ideoita?


Mukavaa maanantaita!

sunnuntai 23. maaliskuuta 2014

Koreja kylppäriin

Joka päivä jotain pientä kylppärin valmistumisen edistämiseksi. Eilen valmistui koreja mihin saa purkkeja ja purnukoita piilotettua, sekä pienempi kori harjoille. Korit on virkattu 8 mm virkkuukoukulla.


Vielä olisi vähän asioita kesken kylppärissä. Peili pitäisi kiinnittää, käsipyyhe tarvitsisi koukun, suikukaapin ja seinän välille voisi kehitellä jonkinlaisen listan. Tänään mies ahkeroi pyykinpesukoneen kylppäriin ja olenkin tänään ahkerasti pienetänyt pyykkikorin sisältöä.


Hyllyt ja kaapit ovat myös vielä hankkimatta. Suunniteltiin tuonne nurkkaan missä pyykkikori on jotain kaappi/hyllykkö ratkaisua, minne saisi pyyhkeet piiloitettua ja purkkeja ja purnukoita siististi järjestykseen. Myös wc-pöntön syvennykseen mietittiin jotain kevyitä lasisia hyllyjä, jonne voisi laittaa tavaraa säilöön. Puhdetta siis vielä riittää mutta ollaan jo maalisuoralla!


Ihanaa sunnuntaita!

Marttakerho kasvaa!

Meillä kokoonnuttiin lauantaina taas neulomaan, nauramaan ja nauttimaan herkuista. Ihanaa! ♥

Marttakerhoomme liittyi uusi jäsen, joten päätin sen kunniaksi pistää pöydän koreaksi. Tarjolla oli peltileipää, feta-pinaattipiirakkaa ja salaattia.
Peltileipä



5 dl maitojauheesta tehtyä maitoa
1 pss kuivahiivaa
2 tl suolaa
n. 1 rkl siirappia
n. 6 dl sämpyläjauhoja
2 dl kaurahiutaleita
n. 0,5 dl vehnäleseitä
50 g margariinia (sulatettuna)
pinnalle kurpitsansiemeniä

Lämmitä maito reilusti kädenlämppöiseksi. Lisää maidon joukkoon suola. Sekoita hiiva ensin pieneen määrään jauhoja ja sitten maidon joukkoon. Lisää loput aineet taikinan joukkoon. Taikinan tulee jäädä hieman löysäksi (omani näytti ja tuoksui paksulta kaurapuurolta). Missään vaiheessa sinun ei tarvitse sotkea käsiäsi taikinaan vaan sekoittaminen onnistuu nuolialla tai puuhaarukalla. 

Kohota taikinaa 0,5-1 tuntia. Itse kohotin taikinan uunissa, eli laitoin uunin n. 40° asteeseen ja laitoin taikinan kohoamaan sinne reiluksi tunniksi. Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, levitä nuolian avulla taikina tasaiseksi pellille. Kostuta pinta vedellä ja ripottele pinnalle kurpitsansiemeniä.
Paista uunissa 225° n. 15-20 min. 

Feta-pinaattipiirakka

2 pkt Sunnuntai Ruisperunataikina (pakaste)
4 dl ruokakermaa
6 kpl kananmunaa
mustapippuria
2 sipulia
300 g pinaattia
n. 300 g kreikkalaista fetajuustoa

Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaisesti ja kauli pellin kokoiseksi. Nosta taikinaa myös reunoille. Laita pohjalle pinaatti ja fetajuusto muruina. Suosittelen käyttämään pala fetaa, jonka saa helposti murustettua. Itse ostin kaksi 200 g pakettia fetajuustoa, josta käytin n. 300 g, voi olla että yksikin paketti voisi riittää ihan hyvin.

Sekoita kulhossa ruokakerma ja kananmunat, ja mausta maun mukaan mustapippurilla. Kuutio sipulit ja kuulota ne nopeasti pannulla. Lisää sipulit muna-ruokakermaseoksen joukkoon. Kaada seos fetajuuston ja pinaatin päälle. Paista uunissa 175° 40-45 minuuttia.

Peltileivän ja feta-pitaattipiirakan lisäksi herkuteltiin myös ihan perinteisillä herkuilla. ♥



Ihanaa sunnuntaita!

lauantai 22. maaliskuuta 2014

Lankalauantai


Kävin tänään Mamman tuvasta hakemassa valkoista ontelokudetta ja hieman vahvemman virkkuukoukun tuota kudetta varten. On nimittäin narkunut hyvin vaarallisen kuuloisesti minun muovinen virkkuukoukku. Puisilla napeilla yritän vauhdittaa yhtä pitkään kesken ollutta projektia, jossa vaadittaisiin hieman virkkaustaitoja. Olen nyt tuosta ontelokuteen virkkauksesta innostuneena hieman oppinut elämään yhteistyössä tuon virkkuukoukun kanssa. Peukaloni on kyllä eri mieltä asiasta..

Mamman tupaan mennessäni päätin että ostan tällä kertaa jotain lankaa, jolle ei ole käyttötarkoitusta etukäteen suunniteltu. Hypistelin pitkään erilaisia alpakka lankoja ja katselin puuvillalankoja, enkä osannut päättää mitä ostaisin. Joten päädyin helppoon valintaa, ja ostin sukkalankaa. Sille löytyy käyttöä aina!


Mukavaa lauantaita!

torstai 20. maaliskuuta 2014

Joku on kerinyt kerää koko illan

Muistaakseni viime vuoden lopulla harmittelin äidilleni että täältä meidän lähellä ei ole mitään hieman paremman valikoiman käsityötarvikeliikettä muuta kuin nuo isojen markettien lankahyllyt. Äitini sivisti minua tokaisemalla, että löytyyhän kilometrin sisältä ihan oikea pienen pieni lanka- ja käsityötarvikekauppa. Olin ihan pöyristynyt, miten en tälläisesta tiennyt! Äitini asuu vielä ihan eri paikkakunnalla ja tiesi minua paremmin!

Piti heti mennä tutustumaan, mutta työpäivän jälkeen ei oikein meinaa ehtiä ennen sulkemisaikaa, ja lauantaisin yleesä on niin hirveästi tekemistä, että aina on jokin muu asia ajanut edelle. Tänään siis päätin ja menin nopeasti töiden jälkeen kääntymään tuossa ihanassa pienessä kaupassa.


Aikaa oli hyvin vähän, joten kiersin nopeasti vain kaupan ympäri, ja kainaloon tarttui vyyhti mustaa trikookudetta. Olen nimittäin pitkään haaveillut hankkivani virkkausta varten trikoo- tai ontelokudetta. Ehkä tästä saan jotain kivaa kylpyhyoneeseen! ;)

Eli siis kaksi kärpästä yhdellä iskulla!

Valkoista trikookudetta olisin halunnut myös, mutta sitä kuulemma on tulossa lisää vasta huomenna, joten taidampa lauantaina käväistä Mamman tuvassa uudeleen, ihan ajan kanssa, ja katson mitä kaikkea ihanaa tarttuu matkaan. ♥

Vyyhdin keriminen kerälle oli kyllä melkein mahdoton tehtävä! En ymmärrä miten ihmeessä sain kuteen niin solmuun kuin se loppupeleissä oli. Kerimisessä ja solmujen selvittelyssä taisi mennä melkein kolmisen tuntia, eli käytännössä koko loppuilta!

 
Mutta sinnikkyys palkittiin kun vihdoin ja viimein sain kilon kerän kerittyä valmiiksi! Nyt siis vain täytyisi kaivaa virkkuukoukku laatikonpohjalta ja ruveta virkkaamaan.


Saa nähdä miten tämän virkkausprojektin kanssa tulee käymään, sillä olen tainnut kerran jos toisenkin sanoa, ettei virkkaaminen minulta ihan luonnistu. Mutta aina välillä on ihan hyvä haastaa itsensä jollain ihan uudella. 


Mukavaa torstaita!